Tā nu iznāca, ka izlēmu izprovēt vienu recepti – vista ar papriku un olīvēm. Cita starpā izejvielu sarakstā minēti ari sālīti kaperi. Iepirkumu sarakstu prātā slāju uz veikalu un apzvanīju savus zināmākos pavārmākslas speciālistus, taču tā īsti neviens nebija gudrs man pastāstīt, kas tas par zvēru, kur nu vēl – kurā plauktā meklējams. Intuīcija mani aizveda līdz olīvu plauktam, kur atradās ari šie paši sālītie kaperi. Bet lai būtu labāks priekšstats – īsumā ko atradu internetā par šo speciju.
Iesāksim tā oficiāli un bioloģiski. Kaperi ir Capperis spinosa ziedu pumpuri. Tas ir neliels krūmveidīgs augs, augstumā ~1 m. Tātad, šos pumpurus pavasarī (~aprīlī, maijā) nolasa, tad vītina un ko tur vēl, līdz beigās iesāla vai pat ieņurcī sāls un eļļas maisījumā. Nu tā… ja kāds šausminās – ak, dies, ēst pumpurus nav labi utt, tad – nu, olas jau ar mēs ēdam, vai ne? 😉
Vislabāk man patika viedokļi, ka šitais pasākums ir ari nedaudz nelabvēlīgs veselībai – sliktu dūšu izsauc vai ko tādu. Wikipedia gan par šo klusē, bet norāda, ka ļoti raksturīgs pielietojums ir Sicīliešu un Dienviditālijas virutvē. Konkrēti no mana viedokļa – vienreiz pagaršoju, burciņu kaut kā izlietošu, bet nekāds fans nebūšu – lai jau paliek citiem gurmāniem 🙂