Labrīt!
Interesanti – ja no rīta izbrauc ar velo, tad vakarā ir daudz laika citām blēņām. Piemēram, skatīties futbolu 😀 Bet ja nopietnāk, tad ir kaudze citu darīšanu ari…
Pašlaik studēju vienu grāmatu, kura saucas ‘The end of overeating’. Viens vīrs klāsta, ar atsaucēm uz dažādiem pētījumiem, kas tad īsti ir tas spēks, kas burtiski LIEK ēst un ēst, un ēst. Izrādās, ka zināmās proporcijās esoši tauki, sāls un cukurs iedarbojas uz smadzenēm līdzīgi kā narkotikas, radot zināma veida atkarību. Un tad cilvēkam ir ārkārtīgi grūti nomākt dziņu pēc konkrētā ēdiena, kurš ir iesakņojies gandrīz beznosacījuma refleksa līmenī…
Diezgan interesanti, jo tas nozīmē, ka savā ziņā pārtikas ražotāji, faktiski, līdzīgi kā tiek apvainoti farmācijas giganti, rada ēdienu, kuru cilvēkam nemaz nevajag, taču ar viltīgiem un, cerams, neapzinātiem paņēmieniem liek tomēr gribēt un pirkt. Turklāt šī tauku, cukura un sāls kombinācija ari nekā nebūtu klasificējama kā veselīga uztura iezīme. Pavisam agresīvi izsakoties, varētu to pat nosaukt par lēnas iedarbības indi 😉
Nu ko, viena vakara secinājumam nav slikti… eju skatīties futbolu. Uzliku uz neizšķirtu… 🙂
p.s. bilde no http://www.australia2018-2022.com.au/williamsor
Star citu - neticēsi, bet es arī izlēmu to sāls -cukura fenomenu pārbaudīt uz savas ādas. Nepieciešamais aklimatizācijas laiks - 1 nedēļa, bet patiesībā vien vairākas dienas. Tātad - vnk partraucu ēst sāli un "dezināt" (lasīt "cept līdz brūnumam") pārtiku, tā vietā izmantoju garšvielas un vairāk tvaicēju, sautēju, grilēju (arī nesadedzinot). Fināla - daudzi no ēdieniem sākuši garšot pilnīgi citādi - DAUDZ labāk, otrkārt, pārēsties - praktiski neiespējami, treškārt - izrādās, ka garšvielu pasaule ir daudz interesantāka nekā sāls pasaule :) Mans eksperiments izvērtās par dzīvesveidu, par ko man patiess prieks. Bet vēlāk par tām garšām izlasīju, ka uz mēles ir n-tie (sorii, aizmirsu, cik bija tas cipars) tūkstoši garšas kārpiņu, ko sāls notrulina vai nomāc, pārtraucot lietot sāli, garša kļūst citāda. p.s. starp citu, ne jau pašā sālī ir problēma, bet gan tās daudzumā. Produktos, ko pērkam veikalā slēptā sāls ir šausssssmīgi daudz!!!!!